Jalkineet.net

Monot

Monot, eli hiihtojalkineet, ovat esimerkiksi suksiin kiinnitettäviä erikoisjalkineita. Täällä Suomessa, talviurheilun luvatussa maassa, on monoja moniin eri tarkoituksiin ja tarpeisiin. Monojen uutta sukupolvea edustaa Pilot-siteellä kiinnitettävä malli, jossa pohjissa on yksi tai kaksi kiinnitysrautaa. Nykypäivän monot poikkeavat merkittävästi takavuosien hiihtomonoista, sillä nykypäivänä ymmärretään lestin, vuorauksen, lumisuojuksen ja nilkan tukemisen tärkeys.

Monojen perimmäinen tarkoitus on samanaikaisesti suojata käyttäjänsä jalkoja ja auttaa häntä hallitsemaan liikkeitään. Alkeelliset monot olivat tavanomaisia jalkineita, jotka valmistettiin nahasta ja jotka vain sidottiin suksiin kiinni. Hiihtämisen saatua enemmän suosiota, suksien kehitystyön ohessa myös monot saivat uudenlaista huomiota osakseen. Monojen kehitystyössä on alettu arvostaa sitä, että hiihtäjä pystyy taivuttamaan jalkojaan ja siten hallitsemaan liikkeitään vaihtelevassa maastossa normaalissa hiihdossa. Samalla toiseksi ääripääksi esimerkiksi alppihiihtoa varten kehitettiin jäykät monot, joilla käyttäjä voi tehdä radikaaleja muutoksia suuntaan ja nopeuteen.

Pohjolassa murtomaahiihdossa monot kiinnitetään yleensä vain monon varvaspuolelta. Perinteisesti monojen kiinnityksessä on käytetty jotakin seuraavasta neljästä kiinnitystavasta: New Nordic Norm, kolmepinninen kiinnitys, Salomon-systeemi, tai D-kiinnitys. Pilot-kiinnitys on uusi tuttavuus tässä joukossa. Sitä käytetään etenkin urheilutarkoituksessa. Pilotissa on kaksi kiinnityskohtaa tarjoamaan vakautta.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 08.10.2011. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 08.10.2011 kello 16:04.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.