Jalkineet.net

Areni-1-kenkä

Suomessa vielä melko harva tietää huikeasta historiallisesti merkittävästi kenkälöydöstä, joka sattui jo muutamia vuosia sitten, vuonna 2008. Tuolloin Armeniasta löydettiin 5500 vuotta vanha nahkakenkä. Se on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Päällisin puolin kenkä ei vaikuta tuhansia vuosia vanhalta, mutta toisaalta se ei myöskään muistuta lainkaan nykypäivän jalkineita muuten kuin pääpiirteittäin muotonsa takia. Oljella vuorattu nahkamokkasiini sai nimekseen Areni-1-kenkä.

Armeniasta on viime aikoina löydetty ihmiskunnan kehityskulun hahmottamisen kannalta merkittäviä asioita. Nahkakengän lisäksi Armeniasta löytyi alkuvuodesta 2011 maailman vanhin tunnettu viinipanimo. Sekin, kuten Areni-1-kenkä, löytyi luolasta erinomaisessa kunnossa. Viinin sijaan tässä jutussa puidaan kenkälöytöä. Kuten edellä mainittiin, kenkä löytyi muinaisen onkalon sisältä. Onkalo on osa laajempaa Areni-1-nimistä luolastoa. Luolaston nimi poiki kengälle sen nimen.

5500 vuoden ikäinen kenkä on peräti satoja vuosia vanhempi kuin muumioitunut Ötzi-jäämies. Kyseessä on toistaiseksi vanhin nahkainen jalkine, jonka tiedetään olleen ihmisen käyttämä. Painopiste on sanassa "nahkainen", sillä vanhempiakin sandaalimallisia jalkineita on toki löydetty, tosin ei täältä Euroopasta vaan Yhdysvalloista.

Tällä hetkellä Armenian historia- ja taidemuseossa sijaitseva jalkine on säilynyt hyvin vuosituhansia, sillä luola on melko kylmä ja kuiva. Lisäksi jalkinetta peitti kerros lampaan ulostetta. Löydetty jalkine on täytetty oljilla, mutta vielä ei ole saatu pääteltyä ovatko oljet pehmusteita, toimivatko ne vuorena vai oliko niiden alkuperäisenä tarkoituksena auttaa muotoilemaan jalkine käyttäjän koipeen istuvaksi.

Löydetty kenkä on ulkonäöltään karu. Tekniseltä toteutustavaltaan se on yksinkertainen. Kiehtovaksi löydöstä tekee sen, että se on nahasta ja sisältää erikoiset kengännauhat. Arkeologi Ron Pinhasi, irlantilaisen yliopiston mies, on todennut Areni-1:n olevan eurooppalaisen kenkämitoituksen mukaan kokoa 37. Vaikka nykypäivän mittapuulla se on todella pieni, se on voinut 5500 vuotta sitten olla sopiva koko aikuiselle miehelle.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 08.10.2011. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 08.10.2011 kello 16:04.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.