Jalkineet.net

Korkokenkien historiaa

Vaikka nykyään kaikenlaisia kenkiä, joissa on korkea kantaosa tai jotka ovat ns. platformit, kutsutaan korkokengiksi, alun alkaen korkokengillä on tarkoitettu vain naisten kenkiä, joiden kantapään alla osa oleva nostaa jalan takaosaa. Korkokengät antavat käyttäjästään sellaisen vaikutelman henkilöstä, jolla on pidemmät jalat kuin todellisuudessa on. Esimerkiksi trendivaatteiden ja -asusteiden valmistaja Gucci mieltää mataliksi korkokengiksi sellaiset kengät, joiden korko-osa on alle 6 senttimetriä. Kun korko on ainakin 8,5 cm, kenkä on keskikorkea. Todella korkeakorkoiset kengät ovat yli 12 senttimetriä koroltaan.

Platform-kengät

Ennen vanhaan korkokenkiä käyttivät miehetkin. 1600-luvun lopun ja 1700-luvun alun tienoilla Ranskasas ja monin paikoin Eurooppaa ylimysmiehet käyttivät jopa 10-senttimetrisiä korkokenkiä. Naiset omaksuivat korkokenkämuodin 1800-luvun lopulla. Korkojen korkeus on vaihdellut 1900-luvulla huomattavasti. Matalia korkokenkiä käytettiin usein 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alkupuoliskon aikana. Korkokenkien korot kasvoivat 1980-luvun lopulla ja sitä seuranneen vuosikymmenen alussa.

Ranskan vallankumous 18. vuosisadalla sai korkokenkien käyttäjät varpailleen, sille rahvas mielsi jokaisen korkokenkien käyttäjän sukupuoleen katsomatta aristokratiaan ja rikkauteen. Kansalaiset, jotka näkivät nälkää ja veronkorotuksia, kyllästyivät porskuttaviin koikkelehtijoihin. Vallankumouksen jälkeen miehet ja naiset käyttivät korottomia kenkiä pitkään ja hartaasti.

Nykyään katukuvassa lähinnä goottien käyttämät tolppakorkoiset kengät ovat etäisesti sukua chopine-kengille, joita naiset käyttivät vuosivälillä 1400–1700 Venetsiassa. Noihin aikoihin nainen osoitti sosiaalista asemaansa käyttämällä koristeellisia ja korkeakorkoisia kenkiä. Renesanssin tullen chopinien korkeus huipenteli jo 50 senttimetriä. Chopinien perusmateriaali oli puuta, mutta niitä koristeltiin nahalla, helmillä ja sametilla. Korkeimpien chopinien kanssa kylillä haahuilleet naisihmiset käyttivät apulaista tukenaan. Tuollaiset kengät laitettiin jalkaan kahden palvelijan voimin.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 07.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 07.09.2010 kello 09:09.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.