Jalkineet.net

Kenkien puhdistaminen ja lankkaaminen

Ennen vanhaan kaupungeissa oli lankkipoikia, jotka puhdistivat miesten nahkaiset kengät parissa minuutissa. Kengänkiillottajapojat ansaitsivat rahaa erityisesti kurakeleillä. Näinä päivinä ei juurikaan näy lankkipoikia. Siitä huolimatta kengät voi pitää puhtaana viemällä ne vaikkapa suutarille lankattavaksi. Kenkien lankkaamisen voi tehdä myös itse. Kenkien puhdistuksen voi tehdä käsipelillä joko harjoilla, liinoilla tai kengänkiillottajakoneella. Jälkimmäinen on kuin hammasharja, jonka suti on suuri.

Lähikuva mustasta nahasta

Usein armeijan käyneet henkilöt oppivat lankkaamaan saappaansa ja maihinnousukenkänsä. Yksinkertaisimmillaan kotikonsteja käytettäessä kengät voi lankata puhdistamalla kengän pinnat ensin pölystä ja muista epäpuhtauksista. Sen jälkeen kenkiin levitetään kenkälankkia, joka on syytä varmistaa samanväriseksi kuin lankattavat kengät. Kenkälankkeja kun on mustan värin lisäksi ainakin ruskeaa ja näinä aikoina värittömiäkin kenkärasvoja löytyy. Lankin levittämisen jälkeen on hyvä antaa kenkien kuivaa. Kuivamisen jälkeen kengät kiillotetaan. Kiillottamiseen voi käyttää vaikkapa tarpeetonta jalkarättiä, tennissukkaa tai vaikka villasukkaa.

Nahkakenkiä on useista eri nahoista, joten esimerkiksi mokkanahkajalkineisiin ei ole hyvä hieroa tavanomaista kenkälankkia. Nahkakunnan rakentama Jalkineidenhoito.com-sivusto ohjeistaa kengän puhdistamisen ja lankkaamisen saloihin kertomalla, että nahkajalkineet voidaan jakaa näihin neljään ryhmään:

Pikaohje kenkien kiillottamiseksi “peilikirkkaiksi” on seuraavanlainen: Tarvitaan kenkävahaa, sellaista jota myydään esimerkiksi peltikoteloihin käärityssä muodossa. Vaha voi olla merkiltään vaikkapa Woly, Kiwi, Lincoln tai Saphire. Tarvitaan vahan lisäksi rätti tai liina, joka on pehmeä ja puhdas. Käyttökelpoinen rätti voidaan ottaa vanhasta paidasta jos muuta kangasta ei ole saatavilla. Lopuksi tarvitaan suurempi viimeistelyrätti.

Ensimmäinen vaihe on puhdistaa kenkä irtoliasta ja pölystä. Puhdistustapa voi vaihdella. Toinen vaihe on antaa puhdistetun kengän kuivaa. Kolmas vaihe on sivellä tasainen ja ohut vahakerros kengän pintaan. Levittämisen voi tehdä pehmeällä rätillä alkaen kengän kantapääosasta. Kengän voi lopuksi kiillottaa puhtaalla kankaalla.

Gore-Tex-jalkineita ei ole syytä lankata eikä vahata tavanomaiselle nahalle tarkoitetuilla aineilla, vaan ainaostaan Gore-Tex-jalkineille tarkoitetuille nahanhoitoaineilla. Vaikka tavalliset kengänhoitoaineet eivät suoranaisesti vahingoita Gore-Tex-kenkiä, ne voivat estää kenkien kyvyn “hengittää”.

Mokkakenkien puhdistamista varten on suositeltavaa hyödyntää puhdasta mokkaharjaa. Mokkakengille on ensiarvoisen tärkeää ennen käyttöä suihkuttaa suoja-ainetta.

Kenkien perusteellinen puhdistaminen riippuu tapauksesta. Mitä kehnompi on käyttöympäristö, sitä useammin kengät on syytä puhdistaa. Kengissä erityisesti saumakohdat kaipaavat usein huomiota.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 07.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 07.09.2010 kello 08:08.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.