Jalkineet.net

Crocs-kengät

Crocsit ovat muovista valmistettuja kenkiä, jotka ovat viime vuosina olleet suuren muotivillityksen kynsissä. Näiden kenkien ympärille on muodostunut kahden täysin vastakkaisilla mielipiteillä varustettujen kannattajien leirejä. Osa katsoo crocs-läpysköjen olevan irvokkaita, muovisia ja kaikkea muuta kuin muodikkaita. Crocseja on nimitetty räikeiksi reikäjuustojalkineiksi. Toisaalta näiden kenkien fanit väittävät kenkiä miellyttäviksi käyttää, kevyiksi ja ilmaviksi. Crocsin suosijoihin lukeutuu Yhdysvaltojen entinen presidentti George W. Bush, joka on käyttänyt julkisuudessa muovikenkiä mustien sukkien kanssa. Lisäksi nykyisen USA:n presidentin aviopuoliso Michelle Obama on tallustellut tyttärensä kanssa Crocs-merkkiset kengät jalassa.

Nykypäivän Crocs-kengät Suomessa ovat saaneet vastaan ja puolesta puhujia osakseen kiitos Internetin. Esimerkiksi IRC-Galleriassa on yhteisöjä, joissa niitä vastustetaan ja puolustetaan. Tämäntyyppiset jalkineet usein mielletään sopiviksi kesämökillä, matonpesussa ja kasvimaalla. Crocsit ovat kestäviä, joten ne sopivat myös sellaisiin tilanteisiin, joissa jalkineiden on kestettävä kulutusta ja joissa niiden on oltava miellyttävät pitkäänkin kestäneen käytön jälkeen.

Jalkinevalmistaja Crocs loi heinäkuussa 2010 vietettyä jalkapallon maailmanmestaruuskisaa varten Crocbanu Nation -kenkämalliston. Mallisto sisältää 14 eri maan lippujen väreistä tehtyjä värivaihtoehtoja. Suomalaiselle yleisölle suunnatut tämän malliston crocs-kengät ovat sinivalkoiset.

Elokuun alussa viisi pohjoissaamelaista naista lähti kuntoilemaan Utsjoelta Ivaloon crocs-kengät jalassa. Matkaa kertyi 120 kilometriä. Tämä tapaus ylitti keltaisen lehdistön uutiskynnyksen. Kävelyponnistusta varten avattiin Facebookiin ryhmä Kun muu Suomi juoksee, Kaamasmukka kävelee.

Seitsemän vuoden aikana crocseja on myyty maailmanlaajuisesti noin 100 miljoonaa kapapletta. Kenkien myyntiä hidastaa markkinoita valtaavat piraattiversiot. Kenkäyrityksen akilleen kantapääksi on muodostunut myös kenkien kestävyys. Kun kengät kestävät kulutusta, uusia ei tarvitse ostaa.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 06.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 06.09.2010 kello 08:08.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.