Jalkineet.net

Kengännauhat

Kunkin ihmisen elämässä yksi mullistava älynväläys tulee vastaan lapsuusiässä, kun opitaan solmimaan kengännauhat niin, etteivät ne ole umpisolmussa eivätkä ne löysty hetken päästä. Kengännauhojen solmimista ovat ihmiset tehneet ainakin viimeisten muutaman tuhannen vuoden ajan, sillä Mesopotamiassa jo 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua ihmiset hyödynsivät nahkaisia nauhoja, joilla kengät kiinnitettiin nilkan ja jalkaterän kohdalta. Samaan tapaan myös muinaiset kreikkalaiset käyttivät sandaalimaisia jalkineita. Roomalaiset levittivät sotilasmahtinsa välityksellä tapoja läntiseen Eurooppaan. Tapojen joukossa oli myös hyviksi todettuja jalkineita ja niiden kiinnitystapoja…

Kaksi paria kenkiä meren rannalla

Esimerkiksi Rooman vallan vaikutuksella Britannian saarivaltion barbaarit oppivat käyttämään yksinkertaisia sandaaleja. Osa ylellisimmistä sandaaleista kiinnitettiin kalliilla kangasnauhoilla ja halvemmat karkeilla nahkanauhoilla. Hinnakkaimmat jalkineet kiinnitettiin kengän- tai sandaalinnauhojen sijaan pinneillä. Kummassakin tapauksessa sekä roomalaiset että britit huolehtivat siitä, että jalkineet oli kiinnitetty huolellisesti. Huonosti sidottuja sandaaleja käyttävää henkilöä saatettiin pitää huolimattomana houkkana.

Keskiaikana köyhälistö ei käyttänyt kenkiä ollenkaan, mutta saappaiden käyttäminen yleistyi. Nykyaikana käytössä olevat kengännauhat ovat joidenkin väitteiden mukaan syntyneet Englannissa 27. maaliskuuta 1790. Epävarmojen tietojen mukaan modernin kengännauhan keksi Harvey Kennedy. Lontoon museossa on eräitä keskiaikaisia jalkineita, joissa on eräänlaiset nauhat edessä ja sivuilla ja nauhat on kiinnitetty pienten hakasten rivistöillä. Oli Kennedy kengännauhojen keksijä tai ei, kengännauhakeksinnön tehnyt henkilö patentoi ideansa ja tahkoi sillä kymmenien miljoonien eurojen edestä rahaa.

Kengännauhojen sitomisessa varmin tapa pitää kengät jalassa on sitoa ne ristiin rastiin. Tällainen sitomistapa ei kuitenkaan sovi miesten pukukenkiin, kuten Oxford-jalkineisiin. Tuollaisiin kenkiin nauhoja ei vedetä ristiin, vaan suoraan.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 24.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 24.09.2010 kello 01:01.

Mehtä (4954 päivää sitten)

Tiedätkö sen netissä kiertävän kengänsolmimis kaavion, jossa esitetään kaikkia mahdollisuuksia sitoa nauhat? Tavallinen ristiinrastiin liike ei ole siis ainoa “vaihtoehto” vaan niitä vaihtoehtoja on kymmenittäin.

Petri (4954 päivää sitten)

Juu, olen sen kuvan nähnyt jossain kiertämässä. Siinä olevat ohjeet sopivat erinomaisesti lenkkareihin ja sellaisiin jalkineisiin, joita ei täydy olla jatkuvasti sitomassa uudelleen kun kengät voi vain sujauttaa jalkoihin. Ne koristeellisimmat sitomistavat vievät aikaa niin paljon, etteivät ne oikein arkikäyttöön sovellu. ;-)

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.