Jalkineet.net

Jalkineasiaa ammattiurheilijalta

Tässä on erään suomalaisen ammattiurheilijan antamia kommentteja hänelle esittämiini jalkineaiheisiin kysymyksiin. Urheilijan toiveesta jätän hänen henkilöllisyyden kertomatta. Huolimatta tästä salaperäisyyden verhosta, ovat ohessa esitetyt kommentit päteviä ja erityisesti hiihtoharrastuksen pauloissa olevat henkilöt voivat löytää uusia vinkkejä kuinka tehdä lumisen lajin harrastamisesta entistä miellyttävämpää.

Ammatikseen suksilla sivakoivat tahot tarvitsevat ainakin hiihtomonot. Kerrohan tarkemmin minkälaisia jalkineita hiihtämisessä ja sen “kuivaharjoittelussa” voidaan tarvita?

Yleisesti voidaan puhua hiihtäjien ja miksei myös muiden urheilijoiden jalkineista… Niitähän hiihtäjiltä löytyy! Eli tärkeimpänä ovat siis hiihtomonot, joita nykyään lähes kaikki suksivalmistajat tekevät, ja huippu-urheilutasolla merkit myös haluavat, että urheilija hiihtää koko setillä. Setti käsittää siis sukset, siteet ja monot. Esimerkiksi edustamaltani merkiltä Fischeriltä löytyy ko. paketti. Myös Rossignol, Atomic ja Madshus ja kotimaisista Karhu valmistavat suksien lisäksi myös monoja. Kaikki merkit eroavat hieman toisistaan ja toki siis perinteiseen tyyliin on eri monot kuin vapaaseen hiihtoon. Markkinoilta löytyy myös “combi-monoja” joilla voi hiihtää molempia hiihtotyylejä.

Sitten tulee muut kengät… Lenkkareitahan on markkinoilla joka lähtöön ja itseltänikin löytyy useammat erilaiset. Eli ihan perus juoksulenkkarit. Sitten on kevyemmät kisalenkkarit, sitten on Goretex-kalvolla olevia maastolenkkareita, jotka ovat erinomaisia vesisateessa ja myös talvella juostessa kylmissä olosuhteissa. Maastolenkkareissa on pitävämpi pohja, joten liukastumisia ei satu niin usein. Itseltäni löytyy myös Feelmax-kengät, joita käytän punttisalitreeneissä.

Oletko vielä kokeillut varvaskenkiä? Ne ovat siis niitä erikoisia jalkineita, joissa on omat lokerot kutakin varvasta vasten. Varvaskenkiä kaupitellaan erityisesti urheilijoille niiden luonnonmukaisen muotoilun ja keveyden vuoksi.

Olen käyttänyt jo monta vuotta kotimaisia Feelmax-kevytjalkineita. Tällä hetkellä käytössäni on Niesa-malli erityisesti punttisalitreeneissä ja matkoilla ns. hotellikenkänä seikkaillessani pitkin hotellien käytäviä. Voin suositella niitä lämpimästi kaikille. Salilla niitä on kiva käyttää keveytensä ansiosta ja koska pohja on pitävä, myös kyykyt ym. tasapainoliikkeet onnistuvat loistavasti ja samalla jalan pikkulihakset kehittyvät ja tasapaino paranee verrattuna jäykkiin
sisäpeli-/aerobic-kenkiin. Feelmax tekee myös varvassukkia, joita minultakin löytyy.

Entä onko suksimonojen osalta jokin tietty suosimasi merkki? Mitkä ovat niitä hyviä piirteitä monoissa?

Vaihdoin keväällä suksimerkkiä Fischeriin, joten myös siinä samalla tuli käyttööni uudet monot. Fischerin kenkä tuntui alusta asti tosi hyvältä jalkaan. Kenkä on pehmeä sisältä, joten se ei paina ja nilkka pääsee kuitenkin liikkumaan hyvin eteen ja taakse. Kaikki monot, jotka on suunniteltu kilpahiihtäjille, ovat varmasti kestäviä kuntoilijoilla, mutta kun niitä käyttää päivittäin vuoden ympäri, niin kyllähän nekin kuluvaa tavaraa on. Varsinkin kesäkelit ja vesisateet sekä asfalttikosketukset kuluttavat kaikkia kenkiä. Myös lenkkareiden sisäpinnat menevät puhki kesän käytössä. Monot kannattaa kaikkien valita sovittamalla useampia eri malleja, sillä osa on leveämpiä/kapeampia ja itsekin olen kyllä käyttänyt jalassa x-merkin monoja, jotka tunsi heti, että “ei ainakaan nämä!” Tärkeintä on, että mono istuu hyvin ja jalka ei pääse liikaa liikkumaan sisällä, koska sitten voi tulla ikäviä hankaumia pitkillä lenkeillä. Eli monoilla kannattaa vaikka vähän kävellä siellä kaupassa ja tunnustella nouseeko kantapää, vai onko se tukevasti kantakupissa. (Tämä pätee ainakin vapaan hiihtotyylin monoihin.) Fischeriä suosittelen!

Sitten vielä jalkineiden koosta. Itse olen huomannut, että Japanin koko, eli kengän konkreettinen sisäpituus, pitää kaikista parhaiten paikkansa jalkineen merkistä riippumatta. Ainakin urheilujalkineissa tämä koko on yleisesti merkattu ja on siis riippumaton kengän merkistä. Eur- ja UK/US-koot voivat vaihdella jos on kyse eri merkistä, mutta itse tilaan aina kengät senttimetrikoolla ja ainakin tähän asti aina on tullut oikean kokoiset kengät.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 09.12.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 09.12.2010 kello 11:11.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.