Jalkineet.net

Arktiset jalkineet

Arktiset kengät ovat äärimmäisen kylmiin olosuhteisiin suunnitellut ja valmistetut kengät. Näiden kenkien tarkoitus on pitää jalat lämpiminä siinä lämpötilassa, tai oikeammin kylmyystilassa, jonka valmistaja on kengille ilmoittanut. Jotkut arktiset kengät on tarkoitettu ainoastaan jalkojen suojaamiseen lumelta eikä niissä ole varsinaista suojausta kylmältä. Arktisiksi kengiksi voidaan mieltää sellaiset jalkineet, jotka suojaavat ainakin -40 celsiusasteen pakkasissa. Tämänlaisia jalkineita yhdistää se, että ne ovat vedenkestäviä. Vedenkestävyys on tärkeää, koska sulava lumi voi saada jalat märiksi ja se puolestaan aiheuttaa äärimmäisen kylmissä olosuhteissa vakavia ongelmia. Kylmyys kun voi aiheuttaa pakkasenpuremia ja kosteat jalat voivat vauhdittaa niiden syntymistä.

Arktinen maisema. Lähikuva sinisistä jäävuorista

Mikäli arktiset kengät ovat kumista valmistettuja, on tärkeää valita jalkoihin sellaiset sukat, jotka siirtävät kosteuden pois iholta. Kumi ei hengitä. Gote-Tex-kengät ovat hengittävät ja samalla vedenpitävät. Tavaramerkillä suojattu Gore-Tex on käytännössä synteettistä kangasta, jota on laitettu useita kerroksia toistensa päälle estämään kosteuden pääsemisen sisään, mutta sallien silti “ilmastoinnin”. Joissakin arktisissa kengissä käytetään lämpöeristeenä Thinsulate-nimistä materiaalia, joka sekin on synteettistä. Thinsulaten oiviin ominaisuuksiin kuuluu kehosta huokuvan lämpöenergian pitäminen paikoillaan ja sen ansiosta jalkojen pitämisen lämpiminä.

Tavallisistakin kengistä voi tehdä jonkinasteiset arktiset kengät asettamalla tanskalaisen yrityksen kehittämät Grip Grap -nimiset neopreenisukat kenkien päälle. Grip Grapit ovat veden– ja tuulenkestävät. Ne on valmistettu 4 millimetriä paksusta neopreenista ja niiden saumoissa on käytetty fleece-kangasta. Nämä neopreenisukat ovat hieman yli nilkan korkuisia suojaimia, jotka eivät peitä jalkineen pohjakuviointia muualta kuin aivan kengän kärjestä ja kärjen sekä kantakoron väliseltä alueelta.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 19.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 19.09.2010 kello 17:05.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.