Jalkineet.net

Balettitossut

Balettitossuilla tarkoitetaan balettitanssissa käytettäviä kovakärkisiä ja muuten kevyitä, pehmeästä kankaasta tai osittain nahasta valmistettuja jalkineita. Balettitossut on suunniteltu erityisesti balettia varten, joten niitä ei juurikaan nähdä käyttöjalkineina muualla kuin tanssilavalla tai treenaustilassa. Balettitossujen käyttämiseen on muodostunut sellainen perinne, että vain naiset käyttävät vaaleanpunaisia tossuja. Miehet voivat käyttää ihonvärisiä tai muuten “ruskettuneita” kenkiä. Balettitossujen olisi annettava etäältä katsottaessa sellainen vaikutelma kuin henkilö tanssisi avojaloin.

Balettitossut

Balettitanssijat sukupuoleen katsomatta käyttävät pehmeitä balettitossuja harjoituksissa, eli näitä täysin pehmeitä tossuja kutsutaan harjoitustossuiksi. Tunnetuimmat balettitossut ovat kovakärkiset varvastossut.

Uudet kovakärkiset balettitossut vaativat jonkin verran käyttöä ennen kuin ne mukautuvat kunnolla käyttäjänsä jalkoihin. Kenkien sisälle saatetaan asettaa myöhemmin geelityynyjä, jotka suojaavat varpaita ja toimivat pehmusteina. Myös varpaiden väliin asetettavia geelityynyjä löytyy. Osa balettitanssijoista päätyy myös teippaamaan varpaansa suojellakseen niitä rakoilta.

Jonkinlaisia balettitossuja on valmistettu Euroopassa ainakin 1600-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta lähtien, sillä tuolloin Ranskassa naiset ryhtyivät tanssimaan balettia aikaisempaa suuremmassa mittakaavassa. Kuningas Louis XIV oli nimittäin perustanut kuninkaallisen tanssiakatemian. Balettitossujen edeltäjät olivat sellaiset kengät, joissa oli korko. Marie Camargo oli ensimmäinen balettitanssija, joka ei käyttänyt korollista tanssijalkinetta. Kun Ranskassa koettiin suuri vallankumous ja korkokengät yhdistettiin äveriäisyyteen, balettitossujen suosio kasvoi.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 10.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 10.09.2010 kello 11:11.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.