Jalkineet.net

Liukuesteet kenkiin

Liukuesteitä on myyty kenkäkaupoissa ja suutareillakin jo vuosikausien ajan. Liukuesteet ovat yleensä erikseen kengänpohjiin kiinnitettäviä kumisia päällysteitä, joissa on liukastumisen estäviä nastoja tai piikkejä. Kenkäjarrut voivat estää luunmurtumia, joten niiden hankkiminen on huolimatta niiden “epätrendikkyydestä” suositeltavaa erityisesti mikäli on tapana saapastella liukkailla, hiekoittamattomilla alueilla. Suomen talvi on tyypillisesti pitkä, joten liukuesteen on kestettävä kulutusta ja kehnoja kelejä.

Kuurankukkia

Laadukkaimmassa liukuesteissä, joita esimerkiksi varvaskenkiäkin valmistava Vibram myy, on mahdollisuus vaihtaa kuluneet nastat uusiin. Tukevat liukuestekengät kiinnitetään nilkka- ja jalkapöytäosasta. Mainittuja Vibramin liukuesteitä käyttävät Kanadan alueella poliisit, rajavartiolaitos ja palolaitos, joten ainakin tämän valmistajan tuotteet ovat käyttökelpoisia.

Suomen Nahkakunta tarjoaa useita liukuestemalleja. Sen valikoimasta löytyy varsinaisten kenkien liukuesteiden lisäksi kävelykeppien piikit ja piikkikumit. Nahkakunnan tuotteita löytyy suutarien liikkeistä, kenkäkaupoista, eräistä apteekeista ja tavaratalojen jalkineosastoilta. Tunnetuimpia liukuestemalleja ovat:

Turvallisimmat liukuesteet lienevät juuri kokopohjalliset mallit ja vähiten turvaa antavat ovat päkiämalliset, eli sellaiset ritsat, jotka kiinnitetään kengän alle lenkillä. Toisaalta mikäli käyttäjä haluaa pitää liukuesteet huomaamattomina, on päkiämalli paras vaihtoehto. Sellaiset on myös helpoimmat ottaa pois käytöstä saavuttaessa vaikkapa supermarkettiin.

Uusinta uutta liukuesteiden maailmassa on kotimaisen Laitosjalkineen kehittämä jousimekanismillinen innovaatio. Laitosjalkineen liukueste on kengän pohjaan valettava kiinteä liukueste. Noin 50 grammaa painava laite napsautetaan ilman käsiä, vain jalkoja käyttäen, päälle tai pois päältä. Liukueste ei käytä piikkejä, vaan hammastettua kengän kantaa ympäröivää vannetta.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 09.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 09.09.2010 kello 12:12.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.