Jalkineet.net

Jatsarit

Jatsarit ovat miesten nahkaiset saappaat, jotka on helppo tunnistaa kaukaakin siitä, että kenkien varren alaosassa on rypytys. Kurtut on muotoiltu niin, että niistä muodostuu vinoruutuinen kuviointi, joka muistuttaa haitarin paljetta. Ennen vanhaan onkin vitsailtu, että hyvä hanurin soittaja kykenee lurauttamaan kappaleen vaikka jatsarilla. Jatsarien pohjamateriaali on perinteisesti ollut nahkaa, mutta näinä päivinä jatsarisaappaille löytyy myös kumipohjallisia variaatioita. Jatsarien kulta-aikaa oli sodan jälkeen vielä 1950-luku. Jatsareiksi voidaan mieltää myös rypyttömät saappaat, eli box-saappaat.

Jatsarien kanssa on sodan jälkeen käytetty pussihousuja, eli ratsuhousuja, jotka ovat reisien kohdalta leveitä ja lahkeiden suusta hyvin kapeita. Pussihousut ovat miesten pöksyt eikä niitä tule sekoittaa nykypäivänä muodissa oleviin naisille tarkoitettuihin haaremihousuihin.

Jatsarit tunnetaan eräin paikoin Suomea nimityksillä haitarisaappaat, ajurinsaappaat kurttusaappaat ja poimuvartiset saappaat. Tätä Suomen armeijassakin ennen maihinnousukenkiin siirtymistä käytettäviä kenkämallia valmistaa mm. Töysän Kenkätehdas Oy. Sen valikoimassa on tätä kirjoitettaessa neljä eri jatsarimallia, joista kaksi on rypytettyä ja kaksi sileävartista. Jatsarit ovat näinä päivinä lähinnä perinnetavaroita eikä niitä nähdä juurikaan käytössä.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 10.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 10.09.2010 kello 11:11.

Mehtä (4954 päivää sitten)

Harmittaapi noiden kenkien hullut hinnat, mutta niinpä se vain taitaa olla että laadusta joutuu maksamaan.

Veikko Kyyhkynen (4487 päivää sitten)

Ostin kerran jostain ns jatsarit. Varsissa oli jonkinmoiset palkeentapaiset , eivät sellaiset ryhdikkäät kuten 50 luvulla,nämäkin kurtut lähes katosivat kuukaiden vähäisen käytön aikana. Lapikkaissa tyylikkäitä teräviä kippura nokkia ei enän ole.Vaan nokat leveitä kuin sorsalla.
Hinta on kuitenkin osattu tehtailla korkeaksi.Eihän tämänpäivän henkilö edes tiedä mitä tarkoitti
tällaiset kengä

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.