Jalkineet.net

Varvaskengät

Varvaskengät on uusin mullistus jalkineiden maailmassa. Juoksuharrastuksen yhteydessä yleistymään päin olevat varvaskengät ovat nimensä mukaisesti sellaiset urheilujalkineet, joiden kärkiosassa on lokerot varpaita varten. Aivan uusi tämä keksintö ei kuitenkaan ole, sillä jo vuosien ajan markkinoilla on ollut varvassukkia, jotka “toimivat” samalla periaatteella. Varvaskenkien eduiksi listataan juoksemiskokemuksen luonnollisuus, sillä kengät ovat niin istuvat, että juoksija voi unohtaa käyttävänsä kenkiä. Lisäksi varvaskengät suojaavat jalkapohjia, lisäävät pitoa ja pitävät jalat puhtaina.

Jalanjälki hiekassa

Yksi tunnettu varvaskenkien valmistaja on Vibram Five Fingers, jonka kehittämät jalkineet suojaavat teräviltä kiviltä, lasinsirpaleilta ja ne samalla antavat keveytensä ja ohuen kankaansa ansiosta sellaisen olon kuin olisi avojaloin. Vibramin myyntipuheiden mukaan ihmisen jalka on anatominen ihme. Jalassa on 26 luuta, 33 niveltä ja yli 100 lihasta, nivelsidettä ja jännettä. Varvasjalkineet väitetysti stimuloivat jalkojen lihaksia ja niin ollen tällaisten erikoiskenkien käyttäminen saa jalat voimakkaammiksi, terveemmiksi ja ne myös kehittävät tasapainoaistia sekä ketteryyttä.

Varvaskengät ovat melko pelkistetyt kun niitä katsotaan pohjaosasta käsin. Kengät ovat usein melko sileät ja niissä näkyy syviä, teräviä syvennyksiä kantapään, isovarpaan ja pikkuvarpaan alueilla. Syvennykset antavat Vibramin mukaan pitoa liukastumisia vastaan, sekä samalla lisäävät joustavuutta. Näidenkin varvaskenkien käyttäjien on syytä varautua uudet kengät hankkiessaan enintään parin viikon pituiseen “sisäänajovaiheeseen,” jonka aikana kengät mukautuvat käyttäjän jalkoihin. Mukautusvaiheen aikana kengät voivat tuntua epämiellyttäviltä ja oudoilta jalassa. Varvaskenkien valmistaja suositteleekin, että kengät ajettaisiin sisään asteittain siten, että aluksi niitä pidettäisiin vain hetken aikaa ja myöhemmin enenevässä määrin.

Näiden kenkien haittana on melko korkeat hinnat, jotka selittynevät osittain valmistuskustannuksilla. Varvastaskujen luominen lienee hinnakkaampaa hommaa kuin perinteisten sisätilaltaan avointen mallien tekeminen. Miesten Vibram Five Fingersin Classic-mallin kengät voivat maksaa uutena 90 euroa ja naisten Flow-mallin kengät yli 120 euroa. Halvemmat kloonikengät muilta valmistajilta voi saada jo 40 eurolla.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 08.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 08.09.2010 kello 08:08.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.