Jalkineet.net

Nappulakengät jalkapallon ym. pelien pelaamiseen

“Nappulakengät” eli jalkapallokengät ovat arvatenkin lähtöisin saarivaltio Britanniasta, sillä Ison-Britannian kansalaisilla on vuosisataiset perinteet pallopeleistä — he ovat pelanneet sukupolvesta toiseen golfia, rugbya, jalkapalloa. Nappulakengille alkoi esiintyä tarvetta jo 1800-luvulla, sillä tuohon aikaan peliä pelattiin raskailla jopa teräskärjin vahvistetuilla työkengillä. Jossakin vaiheessa tuollaisten työkenkien pohjaan alettiin kiinnittää metallista valmistettuja tappeja nimenomaan pidon parantamiseksi nurmikentällä. Kuitenkin vasta 1900-luvun puolella varsinaiset jalkapalloilua varten valmistetut kengät alkoivat yleistymään. Samaan tapaan kuin varhaisimmat rulettipelit ovat kehittyneet paljon vuosien saatossa, nykyäänhän kehityksen kärkeä edustaa täysin digitaalinen netticasino, myös nappulakengät ovat kehittyneet. Kuten tapana, kenkien mukavuutta ja ominaisuuksia on rukattu merkittävästi vuosien varrella, sillä ovathan hyvät kengät jalkapalloa pelattaessa yksi vaivattomimmista keinoista parantaa pelaajan tehokkuutta.

Laserteknologian avulla on viime vuosina ryhdytty valmistamaan täysin käyttäjäkohtaisesti räätälöitäviä jalkapallokenkiä. Se on melkoinen harppaus ajoista, jolloin jaliskengät olivat paksusta nahasta, jotka ylsivät korkealle nilkkoihin asti, ja jotka saattoivat painaa puoli kilogrammaa kengältä (ollessaan kuivia). Moderneissa jalkapallokengissä suositaan etenkin kevyitä materiaaleja ja nahkaiset jalkapallokengät alkavatkin olla jokseenkin harvinainen näky.

Nappulakenkien hankkiminen ei välttämättä ole ajankohtaista aloittelijalle tai edes säännölliselle jalkapallon harrastajalle, sillä tyypillisesti lenkkarin kaltainen kenkä toimii aivan hyvin. On kuitenkin fakta, että nappulat kenkien pohjassa parantavat pitoa erityisesti pelattaessa nurmimatolla. Joihinkin kenkiin voi ruuvata kiinni muovisia, metallisia tai kumisia nappuloita samaan tapaan kuin on eräitä Nokian kumppareita, joihin voi ruuvata liukuesteet kiinni pidon parantamiseksi.

Nappulakenkien hinnoissa on suurta heittoa. Halvimmillaan lähinnä kertakäyttöiset läpyskät saa nettikaupasta parilla kympillä. Hinnakkaampia malleja ovat esimerkiksi Adidaksen Adizero Crazylit (noin 350 euroa) ja Niken valmistamat Mercurial Superfly -kengät, joiden hinta lähentelee 300 euroa. Eräs maailman kovapalkkaisimmista jalkapalloilijoista, brasilialainen Neymar, on viime aikoina pelannut Nike Hypervenom Phantom -kengät jalassa. Maailmankuulu David Beckham puolestaan pelaa Adidaksen Predator LZ:t jalassa — ja käärii siitä 11,7 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuodessa.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Petri Ikonen julkaisi tämän artikkelin 24.02.2015. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 17.03.2016 kello 17:05.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.