Jalkineet.net

Mokkasiinit

Preeriaintiaanit Amerikassa käyttivät mokkasiineja, joiden avulla he pystyivät suojaamaan jalkojaan kylmältä, kosteudelta ja teräviltä kiviltä jne. Koska mokkasiinit ovat äänettömät, niitä voi käyttää myös metsästettäessä riistaa. Osa intiaaniheimoista suosi kovapohjaisia mokkasiineja ja osa, erityisesti metsissä eläneet heimot, pehmeäpohjallisia vaihtoehtoja. Mokkasiinit on valmistettu nahasta. Ne ovat perinteisesti ruskeita väritykseltään, mutta joskus niihin on saatettu kuvioida esimerkiksi valkealla värillä koristeraitoja. Perinteiset mokkasiinit on valmistettu peurannahasta, koska se on mukavan pehmeät käytössä. Rakenteeltaan mokkasiinikengät ovat yksinkertaiset, koska ne on yksinkertaisimmillaan ommeltu yhdestä ainoasta nahkakappaleesta.

Jalanjälkiä hiekassa

Mokkasiineista on varrettomia, lyhytvartisia ja pitkävartisia malleja. Osa mokkasiineista on koristeltu hapsuilla. Hapsut ovat todennäköisesti olleet aikoinaan käytännölliset, sillä niiden avulla on saatu vesipisarat valumaan maahan, mutta näinä päivinä ne ovat vain koristeita. Suomessa perinteisiä mokkasiineja valmistaa käsipelillä mm. suutari Pekka Lahti Boot Factory Oy:ssä. Pitkävartiset mokkasiinit ovat olleet Suomessakin muodissa erityisesti nuorten tyttöjen joukossa.

Mokkasiinien “cityversiot” ovat loaferit. Ne valmistetaan periaatteessa samaan tapaan kuin perinteiset intiaanien mokkasiinit, mutta loafereissa on kovat pohjalliset ja osassa kantapäiden alla korko. Loaferit ovat kevyet eikä niissä ole yleensä kengännauhoja. Loafereita on miehille ja naisille. Tällaiset kengät sopivat epävirallisiin tilanteisiin, vapaa-ajan käyttöön.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 11.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 11.09.2010 kello 11:11.

Kommentoi juttua

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.

Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.