Jalkineet.net

Miten vähentää liukastumisen todennäköisyyttä?

Otsikko on ehkä vähän tavanomaista otsikkoa omituisempi, mutta aihe on nyt juuri hyvin ajankohtainen. Eri puolilla Suomenmaata tiet ovat jäässä ja erityisesti me jalankulkijat olemme niin sanotusti riskiryhmässä päätyä kipsiin paketoitavaksi. Suomalaisia kaatuu sen verran ahkerasti kunkin talven aikaan, että 50 000 meistä joutuu hakeutumaan sairaalahoitoon. Sen vuoksi onkin ihme, ettei liukastumisen vaaran minimoimisesta ole puhuttu mediassa eikä toreilla enemmän. Tässäpä muutamia tehovinkkejä, joilla voit vähentää merkittävästi liukastumisen todennäköisyyttä.

Jalankulkija voi itse vaikuttaa huomattavasti siihen, asettaako hän terveytensä vaakalaudalle. Siis Sinä voit kävelykengilläsi ja kävelyreitilläsi vaikuttaa siihen, vietätkö kuusi viikkoa kinttu kipsissä. Aina oma varovaisuus ei kuitenkaan riitä, sillä eri paikkakunnilla jalankulkuväylien kunnossapito on suoraan sanottuna ala-arvoisella tasolla.

Yksi hyvä keino vähentää liukastumista on valita sopivat kengät. Talvella pitävät kengät ovat sellaiset, joiden ulkopuolinen pohja on pehmeästä ja huokoisesta materiaalista valmistettu. Pohjamateriaali ei saa kovettua kylmässäkään säässä. Näin kenkä toimii kuin kaaran kitkarenkaat. Kengän pohjan tulisi olla voimakkaasti kuvioitu. Pohjassa olevan kuvion on syytä olla sellainen, että sen sivut ovat avoimia. Kantaosan pohjakuvion pitäisi olla taaksepäin osoittava.

Jos kengän pohjallinen on kenkää ostettaessa huonolta vaikuttava, se kannattaa käydä vaihdattamassa suutarilla parempaan, tai hankkia suutarilta kenkiin kiinnitettävät liukuesteet. Jalkineet.netin blogissa on kirjoitettu paljon liukuesteistä, joten niistä kiinnostuessasi kannattaa käyttää vaikka ulkoasun oikeasta yläkulmasta löytyvää hakukonetta. Tai klikata suoraan liukuestesivulle. Liukuesteitä käytettäessä kannattaa muistaa ottaa ne irti kun mennään sisätiloihin, sillä ainakin kivilattioilla ja kovilla pinnoilla liukuesteet toimivat päinvastaisella tavalla — ne saavat liukastelemaan. Lisäksi puulattioilla, muovimatoilla ja parketeilla voi olla aikamoiset kuvioinnit niiden päällä kävelemisen jälkeen.

Kuten autoissa ja muissa ajoneuvoissa on talvirenkaat, myös kengät voivat olla kesä- tai talviolosuhteisiin soveltuvat. Kesällä ei ole juurikaan liukastumisen vaaraa, koska ei yksinkertaisesti ole liukasta, mutta talvella liukastumisen vaara on olemassa. Sen vuoksi kengän pohjallisen kuvioinnin syvyyden tulisi olla vähintään 5 millimetriä, mutta mieluusti sen yli.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 11.03.2011. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 05.10.2021 kello 01:01.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.