Jalkineet.net

Maihinnousukengät

Maihinnousukengät, maiharit, varsikengät. Näillä nimityksillä tunnetaan sellaiset jalkineet, jotka ovat sotilaskäytöstä siirtyneet myös arkielämän jalkineiksi. Maihinnousukengät ovat pitkävartiset ja niiden pohjissa on pitoa-antavat kuvioinnit. Nykyajan maiharien esi-isiksi voidaan lukea muinaisten roomalaisten käyttämät varrelliset sandaalit, joiden pohjallisiin oli isketty lyhyitä nauloja antamaan pitoa. Myöhemmissä sodissa tavallisiin nahkaisiin varsikenkiin iskettiin nauloja niiden pohjiin. Nykymalliset maiharit otettiin käyttöön Yhdysvaltojen armeijassa Korean sodan tullen 1950-luvulla. Trooppiseen ilmastoon sopivat maiharit, joiden pohjakuvio oli sitä varten kehitetty “juovikkaaksi”, esiteltiin taistelijoille Vietnamin sodan sytyttyä.

Mustat lyhytvartiset maihinnousukengät

Nykyaikana Yhdysvaltojen sotaväki on merijalkaväen osalta luopunut kiiltävänahkaisista varsikengistä ja korvanneet ne ei-kiiltävistä materiaaleista valmistettuihin kenkiin. Sotilaselämän ulkopuolella maihareita suosivat erityisesti gootit, punkkarit ja metallimusiikin fanit. Myös mattimeikäläiset suosivat maihareita niiden kestävyyden ja mukavuuden vuoksi. Maiharit suojaavat nilkkoja nyrjähdyksiltä. Erikoismallien maihareissa voi olla pohjallisessa pistosuojaus tai kengän kärkiosassa teräskupoli suojaamassa iskuilta.

Maiharimallisia kenkiä myydään Suomessa useimmissa jalkineliikkeissä ja erikoistavaroiden liikkeissä, kuten Salaisessa Agentissa ja Varustelekassa. Eksoottisimpiin maihinnousujalkineisiin kuuluvat teräskärkiset maiharit, 20-reikäiset maiharit ja goottihenkiset maihinnousujalkineet. Goottikengistä on kerrottu tarkemmin täällä.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 14.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 14.09.2010 kello 14:02.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.