Jalkineet.net

Lapikkaat

Suomessa tukkimiehet suosivat lapikkaita, jotka tunnetaan pieksuinakin, sillä niiden käännettävät pitkät varret suojasivat jalkoja kastumasta työmiehen rämpiessä syvemmässäkin vedessä. Lapikkaat ovat nahasta ja puusta valmistettuja saappaita, joissa on yleensä kärkiosa nostettu ylöspäin. Lapikkaita valmistetaan käsityönä nykyään naisillekin. Lapikkaista on tarjolla kesälapikkaita molemmille sukupuolille. Kesälapikkaat ovat lyhytvartisia, eli varsi yltää noin puoleen pohkeeseen, ja ne ovat tavallisia lapikkaita kevyemmät.

Sinapinkeltaista nahkatekstuuria

Vanha suomalainen sanonta “Herran pieksut sentään” tarkoittaa koreita lapikkaita. Lapikkaat ovat yleensä väritykseltään uusina vaaleanruskeita. Käytössä ne auringonvalon myötävaikutuksella muuttuvat tummemmiksi ja punertaviksi. Lapikkaista valmistetaan myös mustia vaihtoehtoja. Lapikkaita ei tule sekoittaa supikkaisiin, jotka ovat täysin varrettomia käyräkärkisiä kenkiä.

Joidenkin puheiden mukaan lapikkaiden kippurakärjet ovat käyttöä varten, sillä ennen suksimonojen aikaa lapikkaat on voitu sitoa remmillä sukseen ja käyrä kärki auttoi pitämään remmin paikoillaan. Nykypäivän lapikkaissa ei välttämättä edes käytetä kippuroita kärkiä. Lapikkaita valmistaa käsipelillä muun muassa suutarimestari Ari Tylli.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 11.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 11.09.2010 kello 12:12.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.