Jalkineet.net

Kenkien kuivaaminen

Suomessa kuivat, kauniit kesäsäät ovat harvinaista herkkua, sillä tässä maassa on kostea- ja kylmätalvinen ilmasto. Suomessa on vuositasolla noin 180 päivää, jolloin sataa vettä edes vähän. Lisäksi syksyt ovat kosteita ja keväät suoranaisesti märkiä. Maamme geologinen sijainti tuo selkeät erot eri vuodenaikoihin, ja selkeät haasteet jalkineiden pysymiselle kuivina. Tässä pari perusniksiä, joilla kengät pystyy kuivaamaan kotikonstein.

Retkeiltäessä jalkineiden kastuminen tavalla tai toisella on luultavaa, jopa todennäköistä. Sen vuoksi kengissä saisi olla irtovuori, jonka voi helposti kuivattaa teltassa yön varrella tai nuotion äärellä. Lisäksi aitonahkaiset saappaat kuivuvat melko hyvin jos niille sellainen mahdollisuus annetaan. Kastuneet saappaat voi eräreissulla ripustaa esimerkiksi laavulle roikkumaan.

Vaelluskenkiä ei kannata kuivattaa kotiolosuhteissa esimerkiksi patterin tai lämmittimen päällä. Sellaiset pikakonstit toki kuivattavat jalkineet, mutta ne voivat vahingoittaa kenkien pohjakuvioiden pitävyyttä, kuivattaa nahan, rikkoa Goretex-pinnoitteen, hävittää liiman jne. Kenkien kuivaaminen kotikonstein käy parhaiten antamalla kenkien levätä huoneenlämmössä sanomalehtitukkojen toimiessa kosteuden imijänä. Litimärkien kenkien sisällä paperitukkoja voi olla syytä vaihtaa kuivaamisen aikana kuivempiin.

Kengänkuivaimet

Koneellisiakin kuivaimia löytyy. Kengänkuivaajat voivat olla halvimmillaan parinkymmenen euron arvoisia vempeleitä, joiden lämmitinpönikät sullotaan kenkien sisään ja johto töpseli laitetaan seinään. Joissain kengänkuivaimissa on kiinteät kuivauskapulat, jotka sullotaan kenkien sisälle. Osassa on kuumailmatuubit, joilla laite syöttää lämmintä, kuivaa ilmaa kenkien sisälle. Kengänkuivaimissa on tärkeää huomioida, että niitä käytetään kuten ohjeissa selostetaan. Epäonnistunut kuivaaminen voi kovettaa ja jäykistää jalkineet.

Irto-osat

Mikäli kengissä on irtopohjalliset, ne kannattaa laittaa kuivamaan muualle. Sama pätee tietysti irtovuoriin. Aivan litimäristä nauhakengistä myös kengännauhat voi nyppiä kuivamaan muualle. Tällaiset irto-osat voi kuivata miten parhaaksi katsoo. Esimerkiksi kuivauskaappi tai lämpöpatteri voi olla hyvä ratkaisu.

Extreme-kuivaamista

Epätavallisia temppuja kenkien kuivaamiseen ovat kiukaalla niiden lämmittäminen ja tuikkukynttilän polttaminen kengän sisällä. Näiden konstien avulla kengät voivat palaa ja mahdollisesti kaikki muukin niiden lähellä.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 16.11.2011. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 16.11.2011 kello 12:12.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.