Jalkineet.net

Kenkien keväthuolto

Tämä on Yhteishyvässä julkaistun niksin ja parin muun oivalliseksi todetun blogimerkinnän pohjalta luotu kooste kenkien keväthuollosta. Kenkien huollolla tarkoitetaan tässä yhteydessä puhdistamista ja suojaamista, sellaista käsittelyä, jolla pyritään pitämään popot käyttökunnossa. Asia on ajankohtainen nyt kevään tullessa, kun lumi sulaa ja loska ja muut liat pääsevät kurittamaan jalkineita.

Kun kengät ovat olleet käytössä, niille kannattaa antaa välillä aikaa olla rauhassa huolimatta siitä, että ne olisivat lempparijalkineet ja tuntuisivat jalassa täydellisesti istuvilta. Jos kengät ovat alituisesti rasituksen alaisina, ne venyvät ja vanuvat muodottomiksi ja muuttuvat ennen aikojaan huonokuntoisiksi. Yksi tehokkaimmista kenkien hoitokeinoista on vaihtaa aika ajoin irtopohjalliset uusiin. Ne voi jopa ottaa pois jalkineiden sisältä kun kenkiä on käytetty. Silloin pohjalliset pääsevät kunnolla kuivumaan. Samalla pohjallisten alla oleva kosteus pääsee helpommin poistumaan.

Useimpia kenkiä voi suojata suihkeilla. Kengänsuojasuihkeita löytyy nahkakengille ja mokkanahkaisille, Goretex-pinnoitteille ja muille jalkineille. Etenkin uusille, vasta palvelukseen astuville jalkineille on syytä antaa suoja-ainekäsittely. Usein suoja-aine on väritön jos ei hajuton, mutta yleensä aina hengitystä ärsyttävä. Sen takia suihkuttelu on parasta tehdä hyvin ilmastoidussa tilassa. Suoja-aineen tehtävä on peittää kengän ulkopinnat mahdollisimman hyvin. Käsittely jättää pinnalle kalvon, joka suojaa kosteudelta ja lialta.

Eri materiaaleista valmistetut jalkineet kaipaavat erilaista hoitoa. Omanlaisensa hoidon tarvitsevat nukkapintaiset kengät, kumisaappaat, kangastossut, lenkkarit. Mokka- ja nupukkipintaiset kengät on syytä käsitellä suoja-aineella. Niiden puhdistaminen tapahtuu joko puhdistussienellä tai erityisellä mokkaharjalla. Pinttyneet likatahrat voi yrittää hangata irti esimerkiksi Wolyn Gum Velours -nimisellä puhdistusvälineellä. Mokkakengille ja nupukkipintaisille kengille on saatavilla kenkäkaupasta tai kaupan kenkäosastolta väriaineita, joilla pinnan värin saa uudenveroiseksi.

Lakeerikengille ei saa suihkuttaa suoja-aineita. Sama koskee muovipintaisia jalkineita. Kiiltonahkajalkineet on puhdistettava pehmeällä kankaalla ja likatahrat voi yrittää hangata nihkeällä kankaalla. Näille kengille on saatavilla erikoishoitoainetta, jota hangataan pintoihin.

Kangaskengät voi kyllästää kun ne tuodaan kaupasta kotiin. Kyllästysaineella saadaan pinnat hylkimään likaa ja kosteutta. Jos kengät likaantuvat, ne voi puhdistaa saippuaveteen kostutetulla pehmeällä sienellä. Irtolian voi harjata pois. Kangaskenkiä ei saa kuivattaa lämpimällä patterilla tai vastaavalla pinnalla.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 02.03.2013. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 02.03.2013 kello 01:01.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.