Jalkineet.net

Kenkien hankkiminen lapselle

Koska lapsi kasvaa huimaa vauhtia, myös lapsen jalka kasvaa. Sen vuoksi kengät voivat käydä yllättävänkin nopeasti pieneksi. Alle 12-vuotiailla jalat kasvavat huomattavasti, mutta yli 12-vuotiailla jalan koko on jo noin 90% siitä mitä sen sopii odottaa “täysimittaisena” olevan. Kun hankitaan jalkineita pienelle lapselle, kenkien koot kannattaa ottaa ainakin yhtä numeroa suuremmaksi kuin jalka on, jotta jalkineita ei tarvitse heti olla uusimassa. Lasten jalkineissa kengän koko on optimaalinen silloin kun pisimmän varpaan eteen jää kengän sisällä 17 millimetriä kasvuvaraa.

Viivoitin

Kasvuikäisillä lapsilla jalat voivat olla hieman räpylämäiset, eli varpaiden kohdalta leveät ja kapoisat kantapäistä. Erityisesti vastasyntyneillä on jaloissa rasvakudosta, joka häviää kolmen ikävuoden kieppeillä. Jos jalkineita halutaan hankkia aivan pienelle lapselle, kengät on syytä valita tarkoin, koska jalkojen on kyettävä liikkumaan luonnollisella tavalla, sillä se takaa lapsen kävelyn kehityksen sujuvan normaalisti. Kun lapsi halutaan viedä ulkoilmaan vaikkapa opettelemaan kävelyn saloja, kengät tulevat kyseeseen. Pienen lapsen kenkien olisi oltava nilkkaa tukevia. Sisäpinnan olisi oltava tasainen. Kiinnitystavaksi lienee helpointa valita tarrakiinnitys, mutta vaihtoehtoina on myös hieman vaivalloisemmat vaihtoehdot, eli solki- ja nauhakiinnitys. Alle 2-vuotiailla lapsilla jalkojen koko on hyvä tarkistaa 2–3 kuukauden väliajoin. Yli 6-vuotiailta kengänkoko kannattaa selvittää ainakin puolen vuoden välein ja yli 3-vuotiailta nelisen kertaa vuodessa.

Lasten jalkojen koon voi tarkistaa erityisellä jalkamitalla, eli kenkämittarilla, joita esimerkiksi Tupperware valmistaa. On myös tulostettavia paperisia jalkamittoja, jolla saadaan jalan koko selville millimetrin tarkkuudella. Tulostettava jalkamitta toimii niin, että mittauspaperi laitetaan lattialle ja sen jälkeen lapsen jalan kantapää mitan aloitusviivan kohdalle. Sen jälkeen jalkaterän pituus mitataan pisimmän varpaan kohdalta. Mittaustuloksen voi tarkistaa erikseen viivoittimella tai mittanauhalla. Mittaustulokseen on syytä varata vähintään 1,5 senttimetriä kasvuvaraa.

Stadiumin nettikaupassa on juniorikenkien alennusmyynti, tutustu valikoimaan täällä.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 09.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 13.09.2010 kello 15:03.

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.