Jalkineet.net

Kalossit

Kalossit, eli päällyskengät, ovat jalkineiden päälle laitettavat kumiset päällysteet, jotka suojaavat kenkiä likaantumasta esimerkiksi loskassa, mudassa tai vedessä ja ennen kaikkea auttavat pitämään jalat kuivina. Kalossit ovat vedenpitävät. Kalossit eivät siis tarkoita kumikenkiä, vaan “oikeiden” kenkien päälle vedettäviä suojuksia. Yleensä kalossit ovat hyvin pelkistettyjä, mutta nykyaikana naisille on myös koristeellisia ja yksityiskohtaisia malleja. Naisille kalosseja on myös korkokenkiä varten.

Taidekuva vesihiukkasista iskeytymässä katuun

Kalosseja käytetään miesten nahkakenkien suojaamiseen ja naisten tapauksessa korkokenkien päällä. Niitä ei siis ole tarkoitettu käytettäväksi vaikkapa maihinnoususaappaiden päällä. Kalosseja myydään useissa nettikaupoissa ja kivijalkamyymälöiden osalta niitä löytyy parhaiten suutariliikkeistä. Näinä päivinä kalosseja nähdään miehillä lähinnä juhlapukeutumisen ja huonon kelin yhdistelmän aikana.

Nykyinen kännykkäfirma Nokia on ennen vanhaan myynyt autonrenkaiden ja kumisaappaiden ohessa myös kalosseja. Venäläiset suosivat vielä sata vuotta sitten huopasaappaidensa päällä korkeita kalosseja, sillä huovasta valmistetut kengät eivät pidä vettä ja ne myös repeytyvät herkästi.

Kalosseista lienee kiittäminen englantilaista Radley-nimistä gentlemannia, joka reumatisminsa vuoksi halusi suojella jalkojaan kastumasta. Hänen kerrotaan lueskelleen muinaisten roomalaisten keksimistä päällysjalkineista, joita kutsutaan nimellä gallicae.

Gallicae tarkoittaa sellaista nahkaista saapasta, jota muinaisen Rooman miespuoliset ylimykset käyttivät. Roomalaiset antoivat nahkakengille nimen nähtyään niitä gallialaisilla, joita vastaan he taistelivat siellä missä nykyään sijaitsee Ranska. Sikäläiset alkuasukkaat käyttivät nahkaisia saappaiden kaltaisia jalkimia, joilla he suojasivat jalkojaan kylmältä ja märältä.

Tietoa julkaisusta

Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 06.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 06.09.2010 kello 07:07.

Nely (4521 päivää sitten)

huopasaappaidensa päällä korkeita kalosseja:
Huopakengissä ei ole kylmä ja 25-30 asteen pakkasessa ne ovat tyylikkäät ja mukavat.
Pienille lapsille tarkoitetuissa kengissä on kalossit:
http://www.primawool.com/huopikkaat—-huopakeng—t-20/fi/merino-for-children-with-silicone-kalossit—-galoshes—41.html

Kommentoi juttua
Mistä tässä on kyse?
Jalkineet.net on blogi kengistä ja jalkineista. Blogissa julkaistaan satunnaista löpinää näistä asioista.